AZ
ÉLESZTŐ
Az
élesztőt, a növényi eredetű
élet első
képviselőjét a földön,
valószínűleg
véletlenül kezdte el
használni az ember. Talán még az
ősidőkben történt, hogy egy asszony vad
magvakból
készült tésztát
gyúrt, és véletlenül
élesztősejtek
kerültek a tésztába. Amikor a
tésztát a forró
kövön
megsütötte, könnyű, megkelt kenyeret kapott.
Nemsokára még újabb, kedvező
felfedezésre
is szert tett: ha ebből a
tésztából egy kicsit beletesz a
következő
adagba, a varázslatos
kelesztő tulajdonságot is továbbviszi. Idővel az
élesztőt tartalmazó
edény a család oly értékes
kincsének
számított, hogy a
házasulandó
hajadon még új otthonába is
magával vitte
az élesztőscsuprot.
De mi
most az élesztővel mint étellel foglalkozunk.
Enyhén lúgos kémhatása
folytán az élesztő nyugtatólag hat a
gyulladt
szövetekre, és felszívja,
közömbösíti a savakat. Az egyik
legnagyszerűbb
ellenszerünk a savak és
a mérgező epe ellen.
B-vitamin-forrásként pedig
semmi sem múlja felül.
A londoni R. H. A. Plummer rámutatott az élesztő
azon
képességére, hogy
elősegíti a normális
szénhidrogén-emésztést,
és
megakadályozza a
tökéletlenül oxidált
zsírsavak
felgyülemlését. Ezek a
zsírsavak, mint
például a piruvinsav, a tejsav és az
ecetsav, igen
romboló hatásúak a
szövetekre. A savas vagy mérgező epe gyakran
annyira
irritálja a
vékonybelet, hogy görcsöket
vált ki, ami
megakadályozza a normális
bélmozgást. Ez a
székrekedés egyik
leggyakoribb oka. Az élesztő lúgos
kémhatásánál fogva
közömbösíti a belek
irritációját, és
helyreállítja a
normális bélműködést
; mégsem
beszélhetünk róla egyszerű
hashajtóként.
Az
élesztő áldás a bőrnek, már
igen
régen használják pattanás
és
mitesszer
ellen. A benne levő vitaminok segítenek a kimerült
májnak, hogy az
ételek zsírtartalmát megfelelően tudja
oxidálni. A pattanásokat a
tökéletlenül oxidált
zsírok
okozzák, amik elzárják a
faggyúmirigyeket.
Bár az élesztő fogyasztása
segít a
pattanások és a mitesszerek ellen,
szükség lehet arra is, hogy a zsírokat,
főleg a
vajat, tejszínt, zsíros
sajtokat mellőzzük az étkezésből.
Értesüléseim szerint az
élesztő
kevés rózsavízzel keverve
kiváló
és igen olcsó arcpakolás a
hölgyek
számára.
A bőrbetegségek mellett van még egy
betegség,
amire igen
hasznos az élesztő: a fekély.
Lágy,
enyhén lúgos, nem maró
hatású, nem
irritálja a beleket. Vérző
gyomorfekélyes
betegeknél, akik még a tököt
vagy a legjobb zöldbablevest sem ehetik, mert
túlságosan marná a
fekélyes részt, az élesztő tejben vagy
vízben oldva áldásos lehet. Az
ilyen betegek számára napi huszonkét
darabot is
felírok, és a fekély
néhány napon belül begyógyul.
Általában a legtöbb betegem
számára
előírok napi két-három darabot; egyet
kora reggel
kell elfogyasztaniuk,
mert igen nagy segítséget jelent a
mérgező epe
ellen. Ha valaki a
mérgező epe miatt rossz közérzettel
ébred
reggel, egyen egy kis darab
élesztőt forró vízben feloldva;
enyhíti az
emésztőrendszer bajait, és
reggeli után még inkább
érezni fogja
áldásos hatását. Az
íze
megszokható, egy kicsit a sajthoz hasonló,
és az
utóíze kifejezetten
frissítő.
Időnként
előfordul, hogy a betegek bélgázról
panaszkodnak az élesztő fogyasztása
után. Ez főleg a bélpangásnak
tudható be. Ha a beteg folyamatosan eszi
az élesztőt, a bélgáz egy idő
után teljesen megszűnik. Akik viszont nem
szeretik az élesztő ízét,
akiknél az élesztő hányingert okoz, ne
egyék;
keressenek más alkálielemekben gazdag
természetes ellenszert a
zöldségek
világából.
A piacon
az élesztőnek két fajtája
kapható. Az egyik
a friss, lágy,
összesajtolt, „pékek"
élesztője, ami
tizenkét dekás tömbökben
kapható
a pékségekben. Ez a fajta élesztő igen
jól
eláll a hűtőszekrényben.
Kaphatók kisebb, fóliába csomagolt
élesztőkockák is, de ebben a
méretben még hűtőszekrényben is
könnyen
romlik. Már néhány nap
elteltével megkeményedik, penészedik,
gombás foltok láthatók rajta,
kesernyéssé válik, és
már nem tesz
jót a gyomornak. Ezek a kicsi darab
élesztők már gyakran akkor is túl
öregek,
amikor a boltban megvesszük.
Ez a fajta élesztő mostanában már
szárítva, por alakban is kapható
celofánba csomagolva. Ilyen formájában
is„él" az élesztő, azaz
ugyanúgy
megkeleszti a tésztát, mint a darabban
árult.
Számos előnye van
közvetlen fogyasztásnál is; nem romlik
szobahőmérsékleten, és
utazáskor
is magunkkal vihetjük.
A másik fajta élesztő a
sörélesztő. Ezt az
anyagot igen népszerűvé tette egy ismert
írónak a hosszú életről
írt
közkedvelt könyve. Az élesztőt 120 fokos
szárítókamrán
keresztülfújva
porítják - az eljárás
ugyanaz, mint amivel a tejből készítik az
emészthetetlen tejport. Az eredmény
élettelen, steril élesztő lesz. Jól
eltartható, de „halott", mert nem keleszti meg a
tésztát. A hevítés
nemcsak a vitamintartalmat csökkenti, de a szerves
sókat is
szervetlenné változtatja, amiket így a
test jóval nehezebben tud
felhasználni. A hevítés
hatására az élesztő savassá
is válik, ez
serkentő hatást és
„csirkeleves"-ízt
kölcsönöz neki. A friss
élesztőtől eltérően minden
ételféleséggel jól
megfér, és nem okoz
szélszorulást. Bár nem olyan
hatásos szer, mint az élő élesztő,
vannak
bizonyos előnyei, és még mindig jobb, ha ezt
esszük, mint ha egyáltalán
nem eszünk élesztőt.
Az élesztő vörösvértest
nagyságú
aprócska
sejtekből álló
növényféleség; a
sejtek csak
lazán kötődnek egymáshoz,
mint egy szőlőfürt szemei. Abban
különbözik az
összes többi növénytől,
hogy a sejteket nem veszi körül
cellulóz, amit a
testnek a
felhasználás előtt el kell
pusztítania. A
cellulózt a főzés bontja le;
az ember lábosban főzi meg a zöldséget,
a
növényevő, kérődző állatok az
első gyomorrészben erjesztik meg a
táplálékot, és
bontják le a
cellulózt. A végeredmény
mindkét
esetben ugyanaz. A csupasz
élesztősejtekkel az emésztőnedvek
könnyedén
reakcióba lépnek, és így
gyorsan felszívódnak. A főzés
elpusztítja az élesztő
vitamintartalmának egy
részét. Az
élesztő nyersen a B-vitamin és az
alkálielemek, főleg a nátrium és a
kálium
gazdag forrása. Mint már
korábban is megjegyeztem,
értékes ellenszere
a gyomrot, májat és
beleket károsító savaknak.
Már a
vitaminok felfedezése előtt is tudtak az élesztő
terápiás
értékéről,
főleg az emésztési zavarok,
székrekedés és
gyomorégés ellen. De igazán
népszerűvé csak a Szesztilalom alatt
vált. Furcsa módon a vállalat nem
tett jót a vásárlókkal,
amikor az élesztőt hatalmas
reklámhadjárattal a
piacra dobta, bármilyen értékes anyag
is az élesztő. A reklámban arra
buzdították az embereket, hogy
gyümölcslékkel, főleg narancs-
és
paradicsomlével együtt fogyasszák, vagy
kenjék kenyérre,
kétszersültre.
Az élesztő ily módon történő
fogyasztása a gyomorban és a belekben
fokozott erjedést okoz. Sörivás helyett
az élesztőevők sört gyártottak
a gyomrukban és a beleikben - ami együtt
járt az alkoholos erjedés
egyéb kellemes tüneteivel is. De
melléktermékként megjelentek a
májra
és a vesére káros amilalkohol,
mérgező alkoholok és savak is.Később
rájöttek, hogy ezek a mérgező
melléktermékek tönkreteszik az
élesztő
vitaminjait. Emiatt a dietetikával foglalkozók
egyik csoportja ellene
van a friss élesztőnek, és helyette a
sörélesztőt ajánlja. Ahelyett,
hogy levonnák a tanulságot, hogy az
ételek rossz kombinációja milyen
veszélyeket rejt magában, ezek az
úgynevezett szaktekintélyek
egyszerűen úgy döntöttek, hogy a friss
élesztő úgy ahogy van káros,
és
nem szabad élni vele. Igazán
sajnálatos, hogy amikor végre ilyen
közel
jutottunk a helytelenül megválasztott
ételek hatásának logikus
magyarázatához, a tényeket ok
nélkül ennyire elferdítik.
Bármennyire
hasznosabb is a friss élesztő a
sörélesztőnél, csak üres
gyomorra
fogyasszuk. Lassan együk, hagyjuk, hogy
szétolvadjon a szánkban, vagy
keverjük vízzel vagy tejjel, de mással
sose. A legjobb kora reggel
enni, egy órával a reggeli
étkezés előtt, vagy lefekvés előtt.
Éjszaka
ismét ehetünk belőle. Időnként
különleges esetben étkezés
után is lehet
enni gyomorégés vagy
gyomorfájás ellen, de csak ha az étel
nem
tartalmazott keményítőt vagy cukrot.
Nem
szabad elfelejtenünk, hogy testünk legnagyobb
és legfontosabb
szervének, a májnak az egyik legfőbb
funkciója, hogy a
véráramból
kiszűrje a mérgeket és a
szennyeződéseket. Amíg a máj
normálisan
működik, a vér tiszta marad; ezért
betegség sem következhet be. A
helytelen táplálkozás viszont
tönkreteszi a májat, és a szerves
nátriumtartalom
elhasználásával csökkenti a
lúgos hatást. A máj nem
kielégítő
működésének első tünete a
kimerültség, ami a leggyakoribb
panasz Amerika-szerte. A máj
mérgezettségének
közömbösítéséhez
nátriumban gazdag zöldségekre van
szükség. A filléres élesztőt
a
szegényember nátriumban gazdag
zöldségének is hívhatjuk.
Még egyszer
hangsúlyozom, hogy az élesztő a
természetes vitaminok egyik
leggazdagabb forrása, és igen hatékony
ellenszer a mérgező epe ellen.
Miután sikerül megszabadulnunk rossz
étkezési szokásainktól, az
élesztőnek előkelő helyet kell elfoglalnia a
gyógyító étrendben.
Terápiaként használva pedig egyike a
legértékesebb ételeknek.
DR: HENRY BIELER
------------------------
Hatékony arcpakolás is készíthető belőle.
Bőrregeneráló
hatása miatt, ráadásul finom, porszerű
állagával gyengéden radírozza is az arcot,
így nemcsak az elhalt hámsejtektől, de a mitesszerektől
is segít megszabadulni.
Arckisimító pakolás
20 gramm élesztő, egy evőkanál méz, két evőkanál tejszín
Az
élesztőből,mézből és a tejszínből
masszát keverünk,majd felkenjük a
megtisztított, benedvesített arcbőrre, és hatni
hagyjuk 20 percen keresztül. Ezután a masszát mossuk
le alaposan langyos vízzel.
Pattanások ellen
20 gramm élesztő, pár evőkanál tej,reszelt uborka
Az élesztőt morzsoljuk a
tejbe, és tenni kell hozzá annyi kicsavart, lereszelt
uborkát, hogy még sűrű, kenhető krémet kapjunk.A
masszát 15-20 percen keresztül hatni hagyjuk,majd langyos
vízzel alaposan mossuk le. Ha szükséges
használjunk utána hidratáló krémet
|